En lusket plan

Normalt lader jeg bladene ligge, hvor de falder. En efterårsstorm eller to skal såmænd snart få fejet løvet ind under hæk og buske, så hvorfor dog besvære sig med arbejde, som naturen klarer til ug.

Men i år har jeg en plan med bladene. Endda en temmelig lusket plan – i alt fald hvis man spørger de emsige skvalderkålstotter, som holder til under min smukke snebollebusk. De har efterhånden drillet mig i lidt for mange år, og nu skal det være slut!

.

nedfaldsblade og skvalderkål

.

Skvalderkål breder sig som bekendt ved hjælp af rod-udløbere, og de stikker sjældent dybere i jorden end nødvendigt. I porøs og let fugtig muldjord kan de ligge lige i overfladen, men under snebollen er der tørt og benhårdt, så her benytter skvalderkålen – den snu bavian – en anden strategi. Den har nemlig opdaget, at jorden er meget mere bekvem i 10 centimeters dybde, så der hygger den sig gevaldigt, alt mens den hyppigt sender totter af irriterende grønne blade op fra dybet.

Selvfølgelig kunne jeg gå til angreb på det genstridige ukrudt med greb og rå muskelstyrke. Problemet er bare de mange forårsløg, som vokser tæt under busken – og … hrm … så kniber det måske også lidt med musklerne ;-)

Men se, i dag har jeg samlet blade til den store guldmedalje og lagt et tykt, tykt lag rundt om snebollebusken. Måske bliver jeg nødt til at gentage proceduren et par år i træk, men før eller siden skal det tætte og fugtighedsbevarende tæppe af halvt omsatte blade nok lokke de fleste af skvalderkålens rødder op mod overfladen og dermed indenfor min rækkevidde!

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.