Katten i sækken

Jeg synes nedfaldsblade er geniale som vinterdække og jordforbedring i havens staudebede, men for et par dage siden gjorde flere af mine facebookvenner mig opmærksom på, at der sandelig også kan lure farer mellem de dejlige kulørte og knitrende blade fra træer og buske. For eksempel kan der følge spiredygtige frø fra havens træer med, når man river plænen for at samle de nedfaldne blade sammen.

Se, nu kunne jeg dovne rad jo godt fristes til at mumle noget om, at man ikke behøver at rive SÅ grundigt ;-)  På den anden side må jeg bøje mig for kendsgerningerne og indrømme, at træer har for vane at drysse agern, frø, kogler og alskens andre frø omkring sig. Og en del af enhver haveejers arbejde består i at hive små selvsåede træer op. Min egen have forsøger hvert år at forvandle sig til en ahornskov – også de steder, hvor der ikke ligger et eneste nedfaldsblad!

Naturen springer altid i krat

Mus, egern og fugle gør deres for at hjælpe træerne med at få frø og kerner spredt. Sådan er naturen nu engang indrettet. Den gør alt for at springe i krat uanset om vi fjerner de nedfaldne blade eller bruger dem til noget konstruktivt. Så den side af sagen tager jeg roligt.

.

brug dine nedfaldsblade til jordforbedring.

Derimod rynker jeg panden lidt bekymret, når jeg hører om haveejere, der glædestrålende modtager sækkevis af nedfaldsblade fra venner og bekendte. Der kan nemlig gemme sig langt værre ting i sådan en sæk end et par træer i svøb. Snegle, skadedyr, sygdomme, svampe … jo, jo – det gamle mundheld om ”katten i sækken” gælder skam også i haven.

Havens egne blade – og katte – gør derimod igen skade. Førstnævnte gøder og forbedrer jorden så godt, og sidstnævnte snupper de små vimse mus, som ellers gemmer forråd af spiredygtige agern de særeste og mest ufremkommelige steder.

.

 

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.