Impulskøb af stauder og buske

Kommer du tit hjem med små aflæggere, når du har været på havebesøg eller er du ekspert i at plotte billige stauder i planteskolen og hjembringe ”fem for en hund”.

Så kender du garanteret følelsen af at kigge frustreret ud over haven mens du spekulerer som en gal på, hvor sytten du skal finde plads til nyerhvervelserne. Og hvis du er som haveejere flest, så ender det ofte med, at du bare plumper de små planter ned et tilfældigt sted – med det resultat, at din have pludselig ligner Babylons Forvirring.

Det findes der heldigvis råd for. Fagfolk kalder det for et ”indslag”, men jeg synes egentlig, at en ”børnehave” eller ”indslusningsklasse” lyder meget bedre. De der udtryk med at ”slå planter ned” eller ”slå dem ind” virker så dramatiske.

.

Sådan laver du et indslag til planterne

Plantebørnehaven behøver ikke at være særlig stor. Ungernes aflagte sandkasse er fx vældig god til formålet. Fjern halvdelen af sandet og bland resten op med god muld og kompost, så de små planterollinger har noget godt at gro i. Eller brug en gammel mistbænk eller måske bare et diskret hjørne af haven som en lille ventesal, hvor de hjembragte impulskøb kan hygge sig, indtil du finder den helt rigtige placering til dem.

.

Lav et indslag til stauderne

Min plante-børnehave er en dejlig rodebutik af stauder og buske

.

Fordelen ved ”indslaget” er også, at du kan pusle og nurse de små planter lidt ekstra med vand og næring. Jeg synes, de stauder og buske, som vi kan købe i planteskolen, efterhånden er bittesmå, og de sidste par år har jeg konsekvent plantet dem på rad og række bagerst i køkkenhaven. Her samler de kræfter og får fylde indtil de kan klare livet mellem havens langt større og kraftigere vækster. Og samtidig får jeg tid til at lære dem godt at kende og vurdere, hvor de vil trives allerbedst.

.

 

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.