Roser i krukker

Rådyr elsker roser – og jeg elsker både rådyr og roser. Så for at undgå konflikter har jeg flyttet de blomstrende smuksakker ind på gårdspladsen, hvor jeg kan nyde dem uforstyrret bag hegn og låge.

Men sådan en gårdsplads er jo fyldt med elendig jord, store sten og gamle brokker. Så i stedet for at udfordre både ryg og spadeskaft, har jeg plantet roserne i krukker, og indtil videre fungerer det over al forventning. Men det allerbedste er næsten, at de duftende blomster i kommet op i næsehøjde. Åh, at trisse fra krukke til krukke og begrave næsen i duftende skønhed – se, det er livskvalitet på luksusklasse.

.

Roser i krukker - Rose Inspiration

Inspiration i fuldt flor den 23 oktober

.

Krukkerne varierer i størrelse. De mindste, hvor der kun er plads til en enkelt rose, er 30 cm i diameter og tilsvarende høje. De største er omkring 35 cm høje og har en diameter på 45 cm. Dem har jeg plantet 3 roser i.

Og nej, det er hverken små eller beskedne roser. Faktisk har jeg vovet at putte både Gertrude Jekyll og Willestrup/Eden, der begge kan blive op til 2 meter høje, ned i et par af krukkerne. Og der er såmænd også blevet plads til Queen Elizabeth, Princess Margareta og The Generous Gardener, der kan nå op på halvanden meters højde.

Resten af roserne er omkring 60-90 centimeter høje og en skønsom blanding af engelske, buket og storblomstrede roser. Det er nu engang de typer, jeg bedst kan lide – og så satser jeg på, at min omsorg og kærlighed til dem kompenserer for manglende plads og udfoldelsesmuligheder. I betragtning af, at mange af dem stadig står med blomster og knopper her sidst i oktober lader det til, at de har det udmærket.

.

Roser i krukker

.

Det springende punkt bliver vinteren. Sidste år dækkede jeg krukkerne grundigt med grangrene – både foroven og i tæt formation på siderne – men da foråret kom, var Prinsesse Alexandra, Graham Thomas og et par mere frosset ihjel. Måske ville det også være sket, hvis de havde været plantet på almindelig vis i jorden. Barfrosten var jo slem, og rundt om i landet var der mange roser, som takkede af.

Ifølge Laubjerg Planteskole, der er specialister i roser, er det optimale dog at sætte krukkerne under tag i et redskabsskur, en garage eller lignende. Så i år er der gjort plads til samtlige roser i den gamle stald. Det bliver ganske vist et værre slæb at få dem derind, men hvad gør man ikke i kærlighedens navn <3

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.