Mig og min have

Jeg hedder Inge Futtrup og er den lykkelige ejer af en skøn, gammel landbohave, hvor jeg elsker at slappe af og samle inspiration.

.

.

Jeg er havearkitekt og forfatter, så jeg har brug for et sted, hvor jeg kan afprøve mine teorier, teste forskellige planter og – ikke mindst – lade batterierne op, når de er flade efter alt for mange timer bag computeren.

Hellere hængekøje end hakkejern

Haven er et fristed og min private oase. Den er skabt til nydelse og nærvær – og selvom jeg undertiden smøger ærmerne op for at bekæmpe skvalderkål og andet fælt ukrudt, så foretrækker jeg at samarbejde med naturen. Det gør jeg blandt andet ved at bruge bunddække og fylde godt op med buske, som ikke kræver ret meget pleje. Hårdt presset må jeg nok indrømme, at jeg er lidt mageligt anlagt. Jeg kan meget bedre lide at drive den af i en liggestol under frugttræernes blomsterpragt og lytte til fuglenes sang end at svinge hakkejernet.

.

.

Og det kan sagtens lade sig gøre – altså at vælge hængekøjen fremfor hakkejernet – uden at haven af den grund ender som et ufremkommeligt vildnis. Selvfølgelig dukker der af og til et par mælkebøtter op i min græsplæne, og selvfølgelig kan jeg blive nødt til at tage en alvorlig snak med brændenælderne, som ikke altid forstår, at de skal holde sig på den anden side af hækken. Men som udgangspunkt lader jeg stauder, bunddække og buske vokse tæt og brede sig, som de har lyst til.

En mosaik af skønhed

På den måde opstår der en mosiak af farver, bladformer og skønhed, som jeg slet ikke selv kunne have komponeret. Det er jo præcis sådan naturen bærer sig ad både i skovbunden og på engen. Her sker der også en naturlig udvælgelse, og planterne enes fint om pladsen.

.

.

Jeg elsker at gå rundt i min have og småfilosofere. Planter og mennesker minder på mange måder om hinanden. Vi har begge en række grundlæggende behov, som vi skal have opfyldt. Nogle af os trives tilsyneladende udmærket, selvom vi ikke får alle vore behov dækket, andre sygner hen og visner, hvis de bliver placeret et sted, hvor de ikke føler sig godt tilpas.

Det, synes jeg, er tankevækkende. Vi haveejere er jo vældig flinke til at give planterne gødning og vand, hvis de hænger lidt med hovedet. Men hvor tit husker vi at tage hensyn til os selv og vore grundlæggende behov, hvis vi er triste eller i underskud med vitaminer, søvn, latter eller tid?

Stress og haveterapi

For godt 7 år siden gik jeg ned med stress. Jeg havde i al for lang tid glemt at give mig selv ”vand og næring”. Ja, jeg havde ligefrem stået med hænderne i siden og rynkende bryn, mens jeg skældte mig selv ud over alt muligt. Jeg var et skvat og et skravl – og det var da på høje tid, at jeg begyndte at tage mig sammen.

Jamen hallo!!! – Hvis jeg havde været en plante, var jeg øjeblikkelig blevet flyttet ud i lyset og var blevet stopfodret med substral og sikkert også fået en pind at støtte mig til.

Men der var ingen – og mindst af alt mig selv – der accepterede mine behov, så det endte med at jeg kollapsede og tilbragte 3 måneder i en liggestol som en anden slatten grøntsag.

Freden, roen og havens forunderlige påvirkning hjalp – og siden da har jeg været en varm fortaler for sanse- og terapihaver. Det kan du læse meget mere om i min bog Lykken har rødder – og forhåbentlig har du også lyst til at følge med i min havedagbog og mine havetips her på siden.

Du kan læse mere om min have her

Og kigge nærmere på mine bøger her

Har du lyst til at få mit nyhedsbrev – så kan du melde dig til her

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.