Halm i jordbærbedet

Mit jordbærbed er ikke særlig stort. Tre rækker med 12 planter i hver – fordelt på seks forskellige sorter fra helt tidlige til remonterende.

Bedet giver rigeligt med bær til mig og min mand – og der bliver også rigeligt til fryseren, så jeg kan lave jordbærgrød om vinteren. Jordbærgrød, der smager af varme sommerdage ♥

Men jordbærbedet giver så sandelig også rigeligt med ukrudt!!! Og jeg synes, det er ualmindelig besværligt og tidskrævende at luge mellem jordbærplanter – især når de er fyldt med bær.

Så i år prøver jeg at kvæle det håbefulde, genstridige og påtrængende ukrudt under en ordentlig halm-dyne. Cirka ti centimeter tyk og stoppet godt ind omkring hver enkelt plante. Indrømmet, jeg har brugt rigeligt, men overdrivelse plejer jo at fremme forståelsen.

Der findes selvfølgelig mange andre metoder til at undgå ukrudt i jordbærbedet. Ukrudtsdug og sort plastik er effektive men måske ikke særlig naturlige at se på. Flis er også en mulighed, men kræver ekstra gødning. Og græsafklip kan vise sig at give bagslag, hvis der er for mange spiredygtige frø i det afklippede græs.

.

halm mellem jordbærplanterne

.

Jeg bor jo på landet og har halmen lige ved hånden. Men selvom jeg skulle køre et stykke vej for at købe det hos en bonde, ville jeg vælge den løsning. Halmen forebygger nemlig svampeangreb i jordbærrene – og det sørger også for, at de modne bær kan ligge lunt, tørt og rent. Så er de lige til at plukke og putte i munden.

Hvis det skal være helt korrekt, skal halmen dog først lægges ud mellem rækkerne, når planterne står i blomst. Hvis halmen bliver lagt for tidligt ud, holder den nemlig på kulden i jorden, og så skal man ikke forvente tidlige jordbær. Men det har jeg altså valgt at se stort på – jeg er nemlig tilfreds, bare jeg slipper for at skulle hakke og luge i jordbærbedet!

Læs evt gså om, hvornår du skal gøde dine jordbær og hvordan du får tidlige jordbær

 

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.