Den indre gartner

Bedst som jeg tullede rundt i haven i dag og koncentrerede mig om at nyde det skønne vejr, blev jeg overfaldet af et energiflip. Eller var det mon skvalderkålen, der spændte ben for min indre gartner?

Før jeg fik set mig om, kravlede jeg i alt fald rundt på alle fire, mens jeg skiftevis pillede, hev, rev og sled for at få graveskovlen under de meterlange rødder. Unægtelig et temmelig uoverskueligt projekt, så det endte da også med, at jeg snuppede en pause, mens jeg henfaldt til spekulativ undren.

For hvorfor har vi haveejere egentlig så meget imod skvalderkål? Det er jo ikke nogen grim plante. Den hverken lugter, stikker eller brænder. Den er heller ikke giftig … dens krydrede blade er tværtimod fyldt med sundhed, og når den folder sine hvide skærme ud ved midsommertide, er den da både køn og elegant. Smuk i buketter og effektiv som bunddække ;-)

Men det er også en stærk og robust plante … nå ja, måske grænsende til det dominerende. Og hånden på hjertet: Vi bliver usikre. Vi bryder os ikke om ting, vi ikke kan styre.

Haven er vores jordlod, vores ejendom og besiddelse, og når vi pusler mellem træer, buske og blomster, plejer vi den indre ”gartner”, som gerne vil bestemme under dække af at være dygtig, kreativ, energisk, æstetiker osv. Selvsamme ”gartner” har i øvrigt mange ansigter, og dukker undertiden også op på arbejdspladsen, i familien, i parforholdet, i venskaber eller hvor ”skvalderkål” nu måtte true – og ganske som i haven hænder det, at den lille gartner først bliver utryg og siden kompromisløs.

.

Hosta

.

En af de planter, der ikke lader sig gå på af en smule – eller for den sags skyld af rigtig meget skvalderkål, er hostaen. Beskeden og dog med urokkeligt selvværd står den fast, sætter sine grænser og indtager sin plads … hverken mere eller mindre.

.

 

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.