Byd sommerfuglene velkommen i haven

Mon ikke vi er mange, der drømmer om sommerfugle i haven? Som Lars udtrykker det, så vil han vildt gerne have dansende sommerfugle i haven, og derfor søger han lidt information om sommerfuglebusken.

Sommerfuglebusken er både nem og smuk. Den skal plantes her i foråret, og ligesom sommerfuglene foretrækker den en lun og solrig plads i haven.

Sommerfuglebusken fås i mange forskellige højder og bredder, lige fra de små dværgbuske, der sagtens kan trives i en krukke, til de omkring 3 meter høje eksemplarer, der kan bruges som graciøse træer ved terrassen.

Plant flere sommerfuglebuske i samme hul

Personligt synes jeg, at de fleste sommerfuglebuske er lidt for åbne/løse i grenstrukturen, så derfor kan jeg godt lide at plante 2-3 forskellige sorter i samme hul. Det giver en dejlig tæt busk – og et flot farvespil, når de blå, lyslilla og hvide blomsterklaser springer ud.

Apropos det med farverne, så lader det til, at sommerfuglene foretrækker de lyslilla og rosarøde blomster. Men af den grund skal de hvide buske nu ikke fravælges. De springer nemlig ofte lidt tidligere ud, og det forlænger jo perioden med flagrende skønhed. Altså endnu en grund til at plante flere forskellige sorter sammen eller rundt om i haven.

.

dagpåfugleøje på sommerfugle busk

Den smukke dagpåfugleøje på en lilla sommerfuglebusk

.

Det allervigtigste i forhold til sommerfuglene er dog, at de har et sted at lægge æg … og så er det lige, at jeg må ødelægge fantasien om den perfekte have og hviske, at sommerfuglelarver har brug for højt græs, skræpper, brændenælder, kællingetand, hvidkløver og tidsler.

Så hvis du drømmer om mange sommerfugle i haven, så vend det blinde gartnerøje til et par totter ukrudt og tag i stedet en slapper i selskab med de smukke insekter.

Læs evt mere om den sommerfuglevenlige have her  – og så vender jeg snart tilbage med flere ideer til stauder og buske, som er gode for sommerfuglene.

Ønsker jer en skøn weekend :-)

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.