En mosegris efter tulipaner

Sådan helt grundlæggende, så synes jeg, at der skal være plads til alt og alle her på vores fantastiske klode, og jeg undrer mig ofte over sondringen mellem nyttedyr og skadedyr. For alt er jo relativt, og jeg er da helt sikker på, at en mosegris både er nyttig og nødvendig set med katteøjne. At kattens ejer så ikke er begejstret for mosegrise i haven er en ganske anden snak ;-)

Jeg har altid troet, at der er en dybere mening og en hensigt med alle skabninger, men jeg må indrømme, at jeg kom slemt i tvivl sidste efterår, da jeg gravede kartofler op. Eller rettere sagt ledte efter årets forventede kartoffelhøst. For sandelig om ikke en geskæftig mosegris havde ædt broderparten af de lækre rodknolde og gnasket og gumlet grundigt i de resterende. ØV!

.

kartofler og mosegris

Mosegrisen har gnasket i kartoflerne

.

Måske skal jeg lige indskyde, at der er forskel på mosegrise og muldvarpe. Sidstnævnte er kødædere og lever primært af regnorme, larver og snegle. Så selvom muldskuddene kan være et irritationsmoment i haven, forvolder dyret i sig selv altså ingen skade.

Mosegrise er derimod planteædere med særlig forkærlighed for rodfrugter, frugttræernes rødder og tulipanløg – og deres appetit er imponerende!

Tulipanerne er forsvundet

I starten af marts gav jeg ganske vist det sene og kolde forår skylden for de få og pjevsede krokus, der dukkede op, men da tulipanerne i bedet udenfor køkkenvinduet også lod vente på sig, begyndte alarmklokkerne at ringe i mit ellers så dyrevenlige sind.

.

tulipanløg og mosegris

Sådan så mine smukke tulipaner ud sidste forår

.

Og ganske rigtigt! Da jeg forleden dag plantede et par stikkelsbærbuske bag drivhuset, stødte jeg på resterne af mosegrisens lager: En mindre dynge aspargesrødder, en håndfuld skilla-knolde og et par tulipanløg!

Da forsvandt min overbærenhed som dug for solen. Et par effektive smækfælder blev indkøbt, min mand tilkaldt – og et par timer senere drog mosegrisen til de evige tulipanmarker.

.

mosegris

En tulipantyv på 25 cm og 128 gram

.

Må den bløde, brune skabning hvile i fred – og må min dårlige samvittighed og dobbeltmoralske eftersmag snart fortage sig! Jeg føler mig som en ussel bøddel, men prøver at trøste mig med, at mosegrisen i alt fald har haft en herlig vinter i havens storslåede spisekammer.

PS: Her finder du den specielle fælde til mosegrise: http://www.mortalinshop.dk/productinfo/11354/

 

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.