Fugleliv i haven ved vintertide

Det er så hyggeligt at kigge på fuglelivet derude i haven. Sidde i en god stol indenfor i varmen og bare være til stede i nuet. Leve i nuet ligesom de små fjerbundter, der flyver til og fra foderbrættet.

Der er mange fugle i min have om vinteren. Solsort, skovspurve, blåmejser og musvitter er fastboende. Rødhals, bogfinke og grønirisker viser sig i skiftende antal. Fasaner, husskade og skovduer er nærmest en selvfølge. Flagspætten kigger dagligt forbi. Kvækerfinker, sjaggere, dompapper og stillitser er her i perioder – og i år har jeg sandelig også besøg af en kærnebider.

Men egentlig er det ligegyldigt, om det ”bare” er havens tykke solsort eller en sjælden gæst, der pusler rundt på foderbrættet. Det dejlige ved at kigge på fuglene handler jo hverken om fjerdragt eller navn, men om at hverdagens stress og jag for en stund bliver parkeret på sidelinjen. At vi giver os selv lov til at holde pause.

.

Blåmejse - fugleliv i haven

.

Jeg kan ikke lade være med at smile, når den kvikke blåmejse fisker solsikkefrø efter solsikkefrø ud af foderautomaten for prøvende at veje dem i næbbet. De små og lette frø bliver lynhurtigt droppet og smidt på jorden, for hvorfor dog spilde tid og god energi på at knække et lille frø, der rummer beskeden føde.
Men så pludselig er der gevinst. Frøet er stort og tykt, og vupti flyver mejsen op på en gren for at hamre løs på skallen og spise den fede, nærende kerne.

Fuglene i haven kan lære os noget

Det er jo akkurat det samme, vi mennesker inderst inde har lyst til. At sige nej til alt det, som bare spilder vores tid, vores liv og vores energi, og i stedet koncentrere os om de ting, som virkelig nærer vores sjæl og vores sind.

Vi tør bare ikke. Vi er opdraget til den her underlige kombination af at skulle tage hensyn til andre og indordne os men med en forventning om, at vi beviser eget værd i form af penge og job og prestige. Vi flokkes om samme ”foderautomat” og prøver at få fat i samme størrelse ”solsikkefrø”.

.

Skovspurve - fugleliv i haven

.

Ude i min have ender de solsikkefrø, som blåmejsen fravælger, i næbbet på fasaner og duer. I naturen har hvert eneste individ sin egen lille niche – og her er plads til alle.

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.