Et nyt år – og beskæring af det gamle

Egentlig bryder jeg mig ikke om beskæring. Jeg kan bedst lide, at træer og buske får lov at vokse sig store og statelige … eller krogede og interessante. I det hele taget synes jeg, at såvel planter som mennesker skal have mulighed for at udvikle deres evner og skønhed.

Men jeg må jo erkende, at det kan være nødvendigt med lidt begrænsning og beskæring, hvis der skal være lys, luft og plads til alle. Så derfor har jeg tilbragt denne pragtfulde vintersolskinsdag i frugthaven – bevæbnet med sav og ørnenæb.

.

Beskæring af frugttræer

.

Det var ikke nemt! Og resultatet kan unægtelig diskuteres. Sagen er nemlig, at mine frugttræer har været vinde og skæve lige fra barnsben. Nogle er blevet plantet om gentagne gange i deres ungdom, andre har været i nærkontakt med fejende råbukke, og en del er snarere købt af medynk end med fornuft. En overgang havde jeg nemlig en ide om at skulle ”frelse” alle planter, der så triste og sløje ud.

Desuden er mine frugttræer podet på forskellige stammer. En god håndfuld vokser nærmest eksplosivt, andre opfører sig rimelig normalt, og et par stykker lider tydeligvis af højdeskræk. Til gengæld breder de sig grænsende til det uopdragne.

Beskæring kræver øjemål

Og for at det ikke skal være løgn, så fik jeg en raptus for 3-4 år siden og eksperimenterede vildt med sav og grensaks. Jeg led af en forbigående ide om, at jeg burde vide alt om beskæring, og at enhver havekvinde med respekt for sig selv burde kunne beskære et træ korrekt. Desværre havde jeg glemt at tage mit medfødte øjemål – eller mangel på samme – i ed!

Med andre ord er min frugthave en perfekt demonstration af, hvad man IKKE skal gøre. Men den har sjæl og charme – og sådan er livet vel. Det er som bekendt fejltagelserne, der gør os klogere og bedre. Det gik jeg og tænkte på i dag, mens jeg nød solskinnet, lagde planer for fremtiden og forsøgte at rette lidt op på fortidens fejl. Faktisk en rigtig god måde at starte det nye år på.

GODT NYTÅR :-)

.

Beskæring af frugttræer

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.