Af navn og til gavn

blommetræ med victoriablommerNede i frugthaven står et bugnende fuldt blommetræ med grene så tunge, at de rører græsset. Det er min gamle veninde Victoria, der endnu engang sætter høstrekord – desværre mest til glæde for regnorm og hvepse. For selvom vi spiser blommer, så det står ud af alle knaphuller, så kan vi slet ikke følge med.

Jeg var temmelig ung og en sand have-novice, da jeg i sin tid valgte træet – udelukkende pga navnet. Jeg havde nemlig lige læst en spændende bog om Englands victorianske dronning, og hvis jeg ikke husker helt fejl, så følte jeg mig en lille smule kongelig, da jeg plantede hende i min kolonihave ;-)

Victoria fulgte selvfølgelig med, at jeg flyttede på landet, og selvom hun – ligesom jeg – skulle bruge et par år på at akklimatisere sig, så endte hun med at slå rod og blomstre smukt. Og alt imens plantede jeg flere træer og blev klogere på mangt og meget.

For det første lærte jeg, at den kloge haveejer aldrig køber planter pga deres navn. For det andet opdagede jeg, at kendere lovpriser sorter som Opal, Kirkes og Reine Claude, der er både mere lækre, velsmagende og anvendelige end min Victoria. Og for det tredje fandt jeg ud af, at den fornuftige haveejer altid skeler til udbytte, holdbarhed og resistens, når han/hun vælger frugttræer.

Men vigtigst af alt, så kan jeg konstatere, at gammel kærlighed aldrig ruster. For selvom årene er gået, så føler jeg mig stadig som en ung, lidt naiv og sorgløs pige, når jeg står under Victorias bugnende grene og propper mig med blommer. Og så pyt da være med, at hun ikke er verdens bedste sort.

.

Havearkitekt og forfatter
Havearkitekt og forfatter

Har du brug for en haveplan eller et godt råd om haven, så klik på billedet og læs mere.

Inspiration
Inspiration

Den dejligste have er den, som passer helt perfekt til dig og dit liv

Tegn din egen haveplan
Tegn din egen haveplan

Er du gør-det-selv typen, så klik på billedet og tag et kig på det gratis online kursus om haveplaner og haveindretning.
Rigtig god fornøjelse :-)

Haveliv på facebook
Lykken har rødder
Lykken har rødder

en skøn bog om nemme haver, hvor du kan stresse af. Fyldt med inspiration til din egen private oase.

Havetips og inspiration
Staudebedet
Staudebedet

Drømmer du om et flot staudebed, der er nemt at passe og smukt at se på - så hyg dig med Inges tips om stauder og deres særheder

Slap af i haven
Slap af i haven

Er du træt, stresset eller presset, så snup en pause i haven. Det er ligefrem videnskabeligt bevist, at haven har en helbredende virkning

Hyggelige haver
Hyggelige haver

En fin lille havebog - stopfyldt med inspiration og ideer til nemme og hyggelige haver

Smag på Haven
Smag på Haven

Køkkenhave eller ej, så kan du altid finde sunde lækkerier lige udenfor havedøren.
Brug bogen som inspiration og gå på opdagelse i havens buffet sammen med dine børn eller børnebørn

Frugthaven
Frugthaven

Skal din have være supernem at passe, smuk at kigge på og dejlig at være i, så plant en frugthave og nyd livet.